[Mladina] Neubranljiva (6. 10. 2023)

“Pravna mreža za varstvo demokracije se je v času Janševe vlade uprla kršitvam človekovih pravic, v letih 2021 in 2022 je pomagala 1779 posameznicam in posameznikom, leta 2021 pa je ustavno sodišče na podlagi njihove pobude ugotovilo neustavnost prepovedi shodov. Nevladne organizacije so odigrale pomembno vlogo tudi pri nedavnih poplavah in organizaciji pomoči poplavljenim, hkrati v družbi ravno te organizacije odpirajo pomembne progresivne teme, kot je na primer sedanji predlog zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki ga je vdržavni zborvložilo združenje Srebrna nit.

»Nevladne organizacije so danes del sistema zagotavljanja socialne varnosti v Sloveniji, pravi Barbara Kobal Tome, direktorica Inštituta
za socialno varstvo. Namesto države te organizacije delujejo na področjih nasilja, zasvojenosti, duševnega zdravja, pomoči brezdomcem, preprečevanja socialne izključenosti, podpore neodvisnemu bivanju invalidov, pomoči otrokom in mladostnikom, ki so prikrajšani za normalno družinsko življenje in se soočajo s težavami v odraščanju.”

Celoten članek je dostopen na Mladini.