[Nedelo] Čas je, da se pogovorimo o smrti (8. 4. 2023)

“Zdravnik Dušan Keber, eden od predlagateljev zakona, je prepričan, da mnogi zdravniki, morda so celo v večini, vedo, da bi zdravniške organizacije morale narediti korak proti sprejetju tega zakona. »Ta zakon pomeni velik zasuk v našem pogledu na smrt, na pomoč pri končanju življenja. In pri njem gre za nekaj preprosto človeškega poguma, ali hočeš biti med tistimi bolj naprednimi ali si bolj v neki klasični, tradicionalni poziciji. Ta Slovenijo tudi na drugih področjih pelje do tega, da številne zakone sprejemamo med zadnjimi na svetu.«
Kako odgovarja na zadržke kolegov zdravnikov? »Naša naloga je gledati na življenje od rojstva do smrti in sprejemati smrt kot del življenja. Ne pa se ustaviti pred njo in pustiti pacienta v osami in trpljenju, kot sem sam velikokrat doživljal. Mi smo dolžni, da na neki način vključimo smrt v naše razmišljanje in da to razumemo kot pravico pacienta, da od nas zahteva pomoč.”
Prispevek je bil 8. aprila 2023 objavljen v Nedelu. Delovi naročniki lahko prispevek preberejo v celoti na tej povezavi.