Sporočilo za medije

Izjava za medije

Ljubljana, 30. april 2024 – V nadaljevanju vam posredujemo izjavo soavtorjev predloga Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja ob vložitvi zahteve strank SDS in NSi za ustavno presojo in zadržanje referenduma o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja:

»Iskanje morebitne zaslombe pri Ustavnem sodišču z namenom preprečiti izvedbo referenduma o uzakonitvi pomoči pri prostovoljnem končanju življenja prepoznavamo kot dejanje, ki skuša podaljševati sedanje kaotično stanje ob končanju življenja. Prav to neurejeno in nenadzorovano stanje omogoča zlorabe. Hkrati je nepravično do vseh, tako do tistih, ki si možnost pomoči pri prostovoljnem končanju življenja želijo, kot tudi do tistih, ki si želijo naraven konec življenja, pa jim sedanja zakonodaja tega ne zagotavlja. Namera, preprečiti izvedbo referenduma, ovira neposredno demokracijo«.

V zvezi s 17. členom ustave, na katerega se sklicujejo vlagatelji ustavne presoje, pa avtorji dodajajo:

Uzakonitev pomoči pri končanju življenja ni v nasprotju s 17. členom ustave o nedotakljivosti življenja.

Ta člen v prvi vrsti prepoveduje protipravne posege države oziroma oblasti in drugih subjektov v posameznikovo življenje, pri tem pa nosilcu pravice, ki je posameznik sam, ne odvzema razpolagalnega upravičenja nad lastnim življenjem. Dejanja, kot so samomor, silobran, uporaba strelnega orožja s strani policije, zavrnitev ali celo opustitev zdravljenja, so, čeprav povzročijo smrt, skladna s pravom, kadar izpolnjujejo predpisane zakonske pogoje, ne da bi zato morali spreminjati določbe 17. člena slovenske ustave.

 Soavtorji predloga Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja

 

Več: kamien.komunikacije@siol.net, mojezivljenje.mojapravica@gmail.com