Pogovorna predstavitev Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja 11. maja v Novi Gorici

V Društvu Srebrna nit, združenju za dostojno starost, v četrtek, 11. maja, ob 18. uri v Veliki dvorani Mestne občine Nova Gorica organiziramo pogovorno predstavitev Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Avtorji zakona bodo odgovarjali na vprašanja obiskovalk in obiskovalcev; pogovor bo moderirala Dora Levpušček. Vstop je prost, prijave niso potrebne.

Predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja ureja možnost pomoči v skrajni stiski in uzakonja pravico vseh polnoletnih, obvezno zavarovanih oseb v Republiki Sloveniji, ki neznosno trpijo in ne morejo upati na izboljšanje svojega zdravstvenega stanja, da pod določenimi pogoj zaprosijo za pomoč pri izvedbi svoje odločitve in dostojanstveno zaključijo svoje življenje.

Zakon izključuje to možnost za otroke oz. osebe mlajše od 18 let, za osebe, ki nimajo fizioloških razlogov trpljenja, za osebe z depresijo, ki je duševna motnja. Prav tako pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja nimajo osebe, ki trpijo zaradi naveličanosti življenja, osebe, ki niso same sposobne odločati o sebi ali sorodniki za svojega svojca, nihče za nekoga drugega.

Avtorji zakona se bodo na dogodku v Novi Gorici odzvali na vprašanja in dileme, ki so se v javnosti pojavile ob najavi zbiranja podpisov državljank in državljanov v podporo predlogu zakona, tudi na pred kratkim objavljeno stališče Komisije Republike Slovenije za medicinsko etiko.

Da bi predlog zakona obravnavali v Državnem zboru, moramo do 22. junija zbrati 5000 podpisov, potrjenih na upravnih enotah. Državljanke in državljani, ki imajo urejen elektronski podpis, lahko zakon podprete prek eUprave. Navodila za oddajo podpisa podpore predlogu zakona za vse druge državljanke in državljane ter več o predlogu zakona lahko preberete na spletni strani https://mojezivljenje.si/.