Koledar

Konferenca za predlog novega zakona bo v četrtek, 29. februarja, ob 10.30, v kavarni Pritličje, Mestni trg 2.

Pred skoraj letom so v Pritličju avtorji predloga Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja pod okriljem Srebrne niti, združenja za dostojno starost, predstavili predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. V tem času so opravili številne pogovore in predstavitve po Sloveniji, sodelovali v več posvetih, oddajah, odgovarjali na vprašanja, pojasnjevali, argumentirali, pisali. Vmes sta bili narejeni tudi dve neodvisni telefonski anketi na nacionalni ravni in obe potrdili zakonu večinsko podporo.

Zakon v marcu prihaja v obravnavo v Državnem zboru, zato bodo soavtorji predloga zakona ddr. Andrej Pleterski, dr. Dušan Keber in dr. Igor Pribac ključne poudarke in ugotovitve tega leta predstavili v četrtek, 29. februarja, ob 10.30, ponovno v kavarni Pritličje, Mestni trg 2.

Zakon o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja: pripravljeni na vaša vprašanja!

Predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, ki je nastal pod okriljem Društva Srebrna nit – Združenja za dostojno starost, je v dobrem mesecu dni podprlo skoraj 4500 državljank in državljanov.
Avtorji zakona bodo na hibridnem dogodku, ki bo v torek, 30. maja, ob 18. uri v Rdeči dvorani Mestne hiše Ljubljana na Mestnem trgu 2, odgovarjali na pogosta vprašanja in zmote ali zavajanja, ki smo jih lahko slišali v minulem mesecu. Odgovarjali bodo tudi na vaša vprašanja – obiskovalk in obiskovalcev v Mestni hiši in vseh, ki boste dogodek spremljali prek spletnega prenosa (posnetek je na voljo na Facebooku in YouTubu).
Avtorjem se bo pridružila doc. dr. Vesna Prijatelj, višja medicinska sestra, doktorica znanosti s področja informacijskih ved, ki se že enajst let bori z rakom.
Pogovor bo moderirala novinarka Monika Weiss.
Vabljene_i, da se nam pridružite v živo v Mestni hiši ali prek spleta!
Dogodek bomo prenašali na FB straneh Moje življenje, moja pravica, Srebrna nit in Pritličje.
Veseli bomo vseh, predvsem pa tistih, ki svojega podpisa podpore zaradi morebitnih neodgovorjenih vprašanj še niste oddali.

Pogovorna predstavitev Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja 5. junija v Celju

Avtorji Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja bodo v ponedeljek, 5. junija, obiskali Celje. Pridružite se jim na pogovorni predstavitvi zakona ob 18. uri v Muzeju novejše zgodovine v Celju (Prešernova ulica 17) in jim zastavite svoja vprašanja.

Pogovorna predstavitev Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja 24. maja v Ribnici

Avtorji Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja bodo v sredo, 24. maja, obiskali Ribnico. Pridružite se jim na pogovorni predstavitvi zakona ob 18. uri na Škrabčevi domačiji (Hrovača 42) in jim zastavite svoja vprašanja. Pogovor bo moderirala Darinka Pavlič Kamien.

Pogovorna predstavitev Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja 17. maja v Mariboru

Predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja je ta hip gotovo ena bolj aktualnih družbenih tem v Sloveniji. Tudi zato avtorji pripravljajo posebno predstavitev predloga zakona v Mariboru, ki bo v sredo, 17. maja, ob 11. uri v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice, Gospejina ulica 10.

Vabimo vas, da se predstavitve udeležite in avtorjem zastavite svoja vprašanja.

Pogovorna predstavitev Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja 11. maja v Novi Gorici

V Društvu Srebrna nit, združenju za dostojno starost, v četrtek, 11. maja, ob 18. uri v Veliki dvorani Mestne občine Nova Gorica organiziramo pogovorno predstavitev Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Avtorji zakona bodo odgovarjali na vprašanja obiskovalk in obiskovalcev; pogovor bo moderirala Dora Levpušček. Vstop je prost, prijave niso potrebne.

Predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja ureja možnost pomoči v skrajni stiski in uzakonja pravico vseh polnoletnih, obvezno zavarovanih oseb v Republiki Sloveniji, ki neznosno trpijo in ne morejo upati na izboljšanje svojega zdravstvenega stanja, da pod določenimi pogoj zaprosijo za pomoč pri izvedbi svoje odločitve in dostojanstveno zaključijo svoje življenje.

Zakon izključuje to možnost za otroke oz. osebe mlajše od 18 let, za osebe, ki nimajo fizioloških razlogov trpljenja, za osebe z depresijo, ki je duševna motnja. Prav tako pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja nimajo osebe, ki trpijo zaradi naveličanosti življenja, osebe, ki niso same sposobne odločati o sebi ali sorodniki za svojega svojca, nihče za nekoga drugega.

Avtorji zakona se bodo na dogodku v Novi Gorici odzvali na vprašanja in dileme, ki so se v javnosti pojavile ob najavi zbiranja podpisov državljank in državljanov v podporo predlogu zakona, tudi na pred kratkim objavljeno stališče Komisije Republike Slovenije za medicinsko etiko.

Da bi predlog zakona obravnavali v Državnem zboru, moramo do 22. junija zbrati 5000 podpisov, potrjenih na upravnih enotah. Državljanke in državljani, ki imajo urejen elektronski podpis, lahko zakon podprete prek eUprave. Navodila za oddajo podpisa podpore predlogu zakona za vse druge državljanke in državljane ter več o predlogu zakona lahko preberete na spletni strani https://mojezivljenje.si/.

Predstavitev Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ)

Predlog Zakona o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja (ZPPKŽ) predstavili na novinarski konferenci v torek, 4. aprila, ob 11. uri, v Pritličju, Mestni trg 2, Ljubljana. Dogodek bodo v živo prenašali na FB strani Pritličje, Srebrna nit in na YouTube kanalu Pritličja.

Predlog zakona bosta predstavila:
• Anita Caruso, predsednica društva Srebrna nit – združenja za dostojno starost,
• Andrej Pleterski, soavtor zakona in predstavnik delovne skupine ZPPKŽ.

Na vprašanja novinarjev bodo odgovarjali tudi ostali pisci predloga zakona, Dušan Keber, zdravnik, Luka Mišič, pravnik, Brigita Skela Savič, strokovnjakinja za zdravstveni management in Igor Pribac, filozof.

Pritličju in Zavodu za kulturo raznolikosti Open se iskreno zahvaljujemo za brezplačno uporabo prostora in snemanje.